Βγήκε από το κώμα ο Σουμάχερ


Η είδηση έρχεται ως απάντηση εξ ουρανού για τους επιστήμονες της βιοηθικής, όπως ο Μεσογαίας Νικόλαος που υποστηρίζουν τον εγκεφαλικό θάνατο. 6 μήνες ήταν φυτό ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά ουδείς τόλμησε να δωρίσει τα όργανα του. Δεν το επέτρεπαν οι χορηγοί με τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαια. Χάρη στους σπόνσορες που έχουν επενδύσει κεφάλαια στην φήμη του Μίκαελ Σουμάχερ, δεν του αφαίρεσαν τα όργανά του μόλις διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε κώμα, αλλά τον κράτησαν στη ζωή και σήμερα μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή να αποκατασταθεί η υγεία του. Δυστυχώς όμως έχουμε χάσει πάσα ελπίδα για τους επισκόπους μας, ότι κάποτε θα βάλουν μυαλό.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Βγήκε από το κώμα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στην Γαλλία όπου νοσηλευόταν εδώ και μήνες ο πρωταθλητής της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπός του Σαμπίν Κεμ. Ο Γερμανός πιλότος μεταφέρθηκε σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο αποκατάστασης στην Ελβετία, αλλά οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσής του μάλλον είναι λιγοστές, καθώς ο οργανισμός του είναι ιδιαιτέρως καταπονημένος.

Η επίσημη ανακοίνωση της μάνατζερ του Γερμανού αναφέρει:

«Ο Μίκαελ βγήκε από το νοσοκομείο CHU της Γκρενόμπλ για να συνεχίσει την μακρά φάση της αποκατάστασης. Πλέον δεν είναι σε κώμα.
H οικογένειά του θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως όλους τους θεράποντες ιατρούς, νοσοκόμους και θεραπευτές στην Γκρενόμπλ καθώς και τους διασώστες (που είχαν σπεύσει) στο σημείο του ατυχήματος και έκαναν εξαιρετική δουλειά, αυτούς τους πρώτους μήνες.

Η οικογένεια θέλει επίσης να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους που έστειλαν στον Μίκαελ τις πολλές και καλές ευχές τους. Είμαστε σίγουροι ότι τον βοήθησαν. Ζητούμε μελλοντικά να υπάρξει κατανόηση όσον αφορά την αποκατάστασή του, η οποία θα γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» δήλωσε η εκπρόσωπός του, Σαμπίνα Κεμ, χωρίς να διευκρινίσει που θα μεταφερθεί ο πρωταθλητής της Formula 1.

Ωστόσο εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομειακού κέντρου CHUV που βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας, επιβεβαίωσε στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) ότι ο Σουμάχερ έχει μεταφερθεί εκεί.
«Το CHUV ανέλαβε σήμερα το πρωί τον κ. Σουμάχερ. Η οικογένειά του είναι μαζί του, σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για να διαφυλαχθεί η ιδιωτικότητά του και να διασφαλισθεί ότι λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Όπως και για κάθε ασθενή μας, επιθυμούμε να σεβασθούμε το ιατρικό απόρρητο και την ιδιωτική σφαίρα της οικογένειας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελβετικού νοσοκομείου.
Οι ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ γερμανικού εντύπου που την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι ο «πιλότος» της Formula 1 θα έβγαινε από την εντατική για να μεταφερθεί σε κλινική αποκατάστασης.
Ο Σουμάχερ είχε χτυπήσει σε βράχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι, ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις, στις 29 Δεκεμβρίου του 2013. Το κράνος που φορούσε άνοιξε στη μέση από την σφοδρότητα της σύγκρουσης.
Αφού μπήκε σε τεχνητό κώμα, ακολούθησε η φάση αφύπνισης στις 30 Ιανουαρίου. Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία επιχειρείται η σταδιακή μείωση των καταπραϋντικών φαρμάκων που χορηγούνται.


Δύσκολη η αποκατάσταση-Μόνο το 10% ανακτά την αυτονομία
Έκτοτε οι πληροφορίες για την πορεία της υγείας του ήταν συχνά αντιφατικές και αποθαρρυντικές τόσο για τους δικούς του, όσο και για τους χιλιάδες θαυμαστές που προσεύχονταν για την ταχεία ανάρρωσή του αγαπημένου τους «Σούμι».
Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής γιατρός της Formula, Γκάρι Χάρτστιν, είχε γράψει τον Μάρτιο στο blog του ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να αναρρώσει πλήρως ο Σουμάχερ.
Δυστυχώς, παρότι ο Γερμανός «πιλότος» βγήκε από το κώμα, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον όπως πριν. Υποθέτουμε παρόλα αυτά ότι διατηρεί έναν ελάχιστο βαθμό συνείδησης, όπως αναφέρει η Figaro, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το νοσοκομείο στη Γκρενόμπλ δεν θα είχε δώσει το «πράσινο φως» για την μεταφορά του.
Η εγκεφαλική του δραστηριότητα παραμένει μειωμένη, ωστόσο μπορεί να έχει κάποιες αντιδράσεις όπως π.χ. να ακολουθήσει ένα βλέμμα ή την κίνηση ενός δαχτύλου ή να απαντά σε ερωτήσεις, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, ο Σουμάχερ θα συνεχίσει την θεραπεία του με μασάζ και μυϊκή τόνωση,
Από την στιγμή που θα ανακτηθεί πλήρως η συνείδηση, θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης. Η μάχη θα είναι δύσκολη και αμφίβολη, αφού μόλις το 10% των ασθενών που έχουν πέσει σε βαθύ κώμα, ανακτούν την αυτονομία τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να ζήσουν χωρίς την βοήθεια άλλων, γράφει η Figaro.
Το δυσάρεστο είναι ότι από νευρολογικής άποψης, ο Σουμάχερ θεωρείται καταπονημένος, ειδικά μετά τις πολλαπλές και βαριές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη τους τελευταίους μήνες. Το αγωνιστικό του παρελθόν και τα σοκ τα οποία υπέστη ο οργανισμός του κατά την διάρκεια της καριέρας του, θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση.
Μάλιστα σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν σε γερμανικά έντυπα δεν αναμένεται κάποια σημαντική βελτίωση της κατάστασής του, καθώς εκτιμάται ότι οι πιθανότητες της πλήρους αποκατάστασής του έχουν εξανεμιστεί.
Πάντως επίσημες πληροφορίες για την πορεία της υγείας του μάλλον δεν θα είναι διαθέσιμες για αρκετούς μήνες.
Επιμέλεια: Δήμητρα Ράγια / ethnos.gr- πηγές: Reuters, Le Figaro, Le Parisien, SkyNews



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού