Ακυρώθηκε η ισόβια καταδίκη τουρκάλας κοινωνιολόγου

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα την επίμαχη καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη που επέβαλε το... 2013 στην τουρκάλα κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ για τη συμμετοχή της σε βομβιστική επίθεση το 1998 στην Κωνσταντινούπολη, την οποία η ίδια αρνείται.

Η Σελέκ, στην οποία έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, θα δικαστεί εκ νέου από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, έγινε γνωστό από το Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η 43χρονη σήμερα Πινάρ Σελέκ είχε συλληφθεί το 1998, μετά μια έκρηξη στη αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν.

Η δικαιοσύνη την κατηγορεί ότι είναι μέλος του κουρδικού κινήματος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ότι προετοίμασε και τοποθέτησε τη βόμβα, κάτι που η ίδια αρνείται πάντα. Είχε αφεθεί ελεύθερη το 2003 ύστερα από μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε την έκρηξη σε διαρροή υγραερίου.

Βάσει αυτής της έκθεσης και της υπαναχώρησης του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, τα τουρκικά δικαστήρια αθώωσαν την Πινάρ Σελέκ τρεις φορές το 2006, το 2008 και το 2011. Ωστόσο κάθε φορά, το Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωνε τις ετυμηγορίες αυτές.

Όμως το 2012, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να δικάσει εκ νέου την κοινωνιολόγο λόγω μιας αλλαγής δικαστή, και την καταδίκασε το 2013 σε ισόβια κάθειρξη.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/06/blog-post_8720.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ (Ελληνικοί υπότιτλοι)