Το πολιτισμικό τραύμα και η κοινωνική αλλαγή

 


Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Γέιλ, Τζέφρι Αλεξάντερ, δείχνει πώς οι κρίσεις τού σήμερα μπορούν να επηρεάσουν το αύριο.

Ζούμε σε τραυματικούς καιρούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αναχαιτίσουν την πανδημία που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 200.000 ανθρώπους και έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα στους δρόμους των πόλεων απαιτώντας τον τερματισμό του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Πώς θα διαμορφώσουν το μέλλον των ΗΠΑ αυτά τα τραυματικά γεγονότα; Με ποιους τρόπους θα το σημαδέψουν;

Ο κοινωνιολόγος Τζέφρι Αλεξάντερ, σε συνεργασία με συναδέλφους του και φοιτητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, έχει αναπτύξει τη θεωρία του πολιτισμικού τραύματος. Το πολιτισμικό τραύμα (cultural trauma) εκδηλώνεται ως διαδικασία όταν τα μέλη μιας συλλογικότητας ‒εθνική, θεσμική, θρησκευτική ή και εθνοτικές κοινότητες‒ βιώνουν ένα τρομερό γεγονός που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ομαδική τους συνείδηση, χαράζει για πάντα τη μνήμη τους και αλλάζει τη μελλοντική συλλογική τους ταυτότητα με αμετάκλητο τρόπο.

 ...

 

Πηγή

https://www.efsyn.gr/nisides/264609_politismiko-trayma-kai-i-koinoniki-allagi 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού