Σήμερα η διαδικτυακή διάλεξη του Ερίκ Φασίν «Φύλο και μετανάστευση»


Ο Ερίκ Φασίν είναι κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes – Saint-Denis (Τμήμα μελέτης του φύλου και τμήμα πολιτικής επιστήμης) και ερευνητής στο Εργαστήριο μελέτης του φύλου και της σεξουαλικότητας. Με αφορμή τον διάλογο που άνοιξε το Γαλλικό Ινστιτούτο ήδη από το 2019 στο πλαίσιο του κύκλου «Φύλο και μετανάστευση», ο Ερ. Φασίν θα προσφέρει στο ελληνικό κοινό σκέψεις γύρω από το θέμα «Κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις στη μετανάστευση».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, όχι μόνο ως προς το ίδιο το θέμα του αλλά και ως προς τη σπανιότητα των ερευνών που έχουν γίνει γι' αυτό, καθώς είναι δύσκολο και να προσεγγίσεις τα συγκεκριμένα άτομα αλλά και να τα πείσεις να μιλήσουν για ζητήματα σεξουαλικότητας και σχέσεων. Επιπλέον, στην Ευρώπη, οι μεταναστεύσεις θεωρούνταν, εδώ και καιρό, ρητά ή σιωπηρά, ανδρικό ζήτημα. Επρόκειτο για μετανάστευση λόγω εργασίας, ιδιαίτερα στη βαριά βιομηχανία, για τους άγαμους άνδρες ή αυτούς που ήταν χωρίς οικογένεια.

Δύο στοιχεία προέκυψαν και άλλαξαν τη μεταναστευτική λογική: από τη μία, η επανένωση της οικογένειας και από την άλλη, η μετανάστευση των γυναικών για εργασία, ιδιαίτερα στα επαγγέλματα οικιακής φροντίδας. Ακριβώς γι' αυτό, η κεντρική ιδέα του κύκλου «Φύλο και μετανάστευση» είναι να τονίσει τη διαδικασία της μετανάστευσης των γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, τη θέση που τους επιβάλλεται από την κοινωνία αλλά και τη θέση που διεκδικούν.

Για όλα αυτά τα ζητήματα θα μιλήσει ο σπουδαίος αυτός Γάλλος κοινωνιολόγος. Σήμερα Παρασκευή 16/10, στις 19.00, σε ελεύθερη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (περισσότερα εδώ: https://www.ifg.gr/events/kyklos-fylo-kai-metanastefsi/ ). Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Η ηλεκτρονική προκράτηση είναι υποχρεωτική.

 

Της Νόρα Ράλλη 


Πηγή

https://www.efsyn.gr/ellada/264461_simera-i-diadiktyaki-dialexi-toy-erik-fasin-fylo-kai-metanasteysi 

 

See also

https://www.ifg.gr/events/kyklos-fylo-kai-metanastefsi/ 

 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού