Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Τετάρτη 21/10/2020

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10/2020

Ο δημοτικός συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλονίκη – Ούτε φυγή, ούτε υποταγή» ξεκίνησε το 2014 ως μια πρωτοβουλία νέων πολιτών ενάντια στην εντεινόμενη κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική καθίζηση της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και εντάθηκε δραματικά στη μεγάλη κρίση που πέρασε η ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του 2010. Κρίση που έφτασε να διώχνει τους νέους από τον τόπο τους. 

Εδώ και δύο συνεχιζόμενες θητείες αγωνιζόμαστε εντός κι εκτός του δημοτικού συμβουλίου για ένα Δήμο που θα:

  • Προωθήσει μια εναλλακτική, αμφίδρομη σχέση του εθνικού με το τοπικό. Όπου από τη μια ο Δήμος θα ανταποκριθεί στις εθνικές ανάγκες, την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, την δημογραφική κρίση, την παραγωγική ανάταξη αλλά και την καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού· και από την άλλη, θα αντιμετωπίζει τον παρασιτικό αθηνοκεντρισμό και την χωροταξική μονομέρεια της πρωτεύουσας, συμβάλλοντας έτσι στην πολυκεντρική αναδιοργάνωση της Ελλάδας.  
  • Εμβαθύνει με πρακτικό τρόπο στην υπόθεση της Δημοκρατίας και της αντιπροσώπευσης. Να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα συμμετοχής στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και τον σχεδιασμό των γειτονιών τους. 
  • Αναδείξει την ιστορική κληρονομιά και τον αστείρευτο πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο της Θεσσαλονίκης, που της δίνει ισχυρό βήμα στην οικουμένη και της επιτρέπει να αναλάβει σοβαρό διεθνή ρόλο, αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
  • Επανασχεδιάσει τον αστικό χώρο με γνώμονα τη βελτίωση της ιστορικής φυσιογνωμία της πόλης.
  • Αξιοποιήσει το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό της πόλης, τα πανεπιστήμια και τις τεχνικές σχολές, με έμφαση στις συνέργειες, τους συνεταιρισμούς, περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη και αυτοδυναμία για τους πολίτες της.
  • Αναβαθμίσει την αστική και περιαστική φύση, πολλαπλασιάζοντας την οικολογική ωφέλεια για την πόλη και για τον άνθρωπο. 
  • Συντονίσει τους κοινωνικούς φορείς για ένα ολοκληρωμένο τοπικό σύστημα πρόνοιας, που θα παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση των κενών του εθνικού συστήματος υγείας, την κοινωνική φτώχεια και τον μορφωτικό αποκλεισμό.  

Μετά από δύο δημοτικές θητείες έχουμε έρθει πιο κοντά στα δημοτικά προβλήματα και γνωρίζουμε πλέον καλά τις παθογένειες της δημοτικής αρχής. Η Θεσσαλονίκη του 21ου   αιώνα εξακολουθεί να παραμένει η «ωραία κοιμωμένη του Βορρά», ενώ οι πολίτες τίθενται διαρκώς στο περιθώριο των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Το όραμα των περισσότερων δημοτικών αρχόντων έχει δυστυχώς ως κύριο γνώμονα το καταναλωτικό πρότυπο και τα έργα βιτρίνας, ενώ ολοένα περισσότερο ο Δήμος υιοθετεί επιθετικές στρατηγικές που επιδιώκουν την πνευματική αποϊεροποίηση και τη διάρρηξη των ιστορικών δεσμών της Θεσσαλονίκης με το παρελθόν.  

Ο αγώνας του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» αποσκοπεί να αντισταθεί σ’ αυτές τις μηδενιστικές πολιτικές και παράλληλα να διαφυλάξει και να αναπτύξει τον κοινωνικό και ιστορικό πλούτο της πόλης. Σας καλούμε σ’ αυτό τον αγώνα ώστε να γίνουμε ακόμη πιο αξιόμαχοι. 

Ανοιχτή συνάντηση του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Τετάρτη 21/10/2020, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της, Δαναΐδων 7. 

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.

Θέματα: 

α. Άξονες πολιτικής δράσης μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. 

β. Δημιουργία «Συλλόγου Ιστορικής Μνήμης, Αστικού Χώρου και Κοινωνικής Συνοχής».

γ. Πρωτοβουλίες για την προστασία και την ανάδειξη του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης.

Μένουμε Θεσσαλονίκη – Ούτε φυγή, ούτε υποταγή

menoumethess.gr  / fb: facebook.com/menoumethess/ / τηλ. 231 054 3751 / tweet (twitter.com/menoumethess)

 

Πηγή

https://menoumethess.gr/2020/10/16/anoixth_synelefsh_tetarth_21_oct_2020/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού