To Υπουργείο Παιδείας καταργεί την κοινωνιολογία, ενώ οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναζητούν εργαζόμενους με υπόβαθρο κοινωνιολογίας
Με μία αρτηριοσκληρωτική απόφαση βασισμένη σε ξεπερασμένες αντιλήψεις το Υπουργείο Παιδείας, εν μια νυκτί, κατάργησε την κοινωνιολογία από τα σχολεία!
Η απόφαση αυτή σίγουρα προκαλεί εντύπωση λαμβάνοντας υπόψη κάποια στοιχεία.
Κατ’ αρχάς, η διδασκαλία των κοινωνικών σπουδών στην Ελλάδα ήταν ήδη
πολύ χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης αφού η Ελλάδα
καταλάμβανε την 29η θέση επί 35 χωρών ως προς το συνολικό χρόνο
διδασκαλίας.
Για τις κοινωνικές σπουδές διατίθενται στη χώρα μας 192 ώρες ετήσια, με το πανευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στις 410 ώρες.
Όμως, το παράδοξο δε βρίσκεται τόσο στην απόφαση που στέκει ενάντια σε ότι ισχύει πανευρωπαϊκά όσο στο γεγονός ότι η απόφαση για περιορισμό της διδασκαλίας της κοινωνιολογίας λήφθηκε σε μία περίοδος εκρηκτικής αύξησης της ανάγκης για μαθήματα κοινωνιολογίας. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, η ζήτηση για κοινωνιολόγους θα αυξηθεί έως το 2028 κατά 9%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρείες Career Cast η κοινωνιολογία είναι 11η σε μία λίστα 200 επαγγελμάτων στη βάση διαφορετικών κριτηρίων ενώ η προσδοκία για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για κοινωνιολόγους είναι πολύ μεγάλη.
Όμως, η απόφαση είναι και οπισθοδρομική.
Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την κοινωνιολογία επειδή η εποχή μας, μία εποχή διαρκών αλλαγών στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται οι νέες τεχνολογίες, χρειάζεται ανθρώπους που μπορούν να ερμηνεύουν αυτές τις αλλαγές. Η κοινωνιολογία δεν είναι σε κάποια αντίθεση με τους πολύ μοντέρνους καιρούς μας, είναι αναγκαίο συστατικό τους. Και το αναγνωρίζουν και οι γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας.
Το αναγνωρίζουν, όχι αριστεροι η σοσιαλιστες, αλλα καπιταλιστές όπως ο Scott Hartley ο οποίος δίνει βαρύτητα στη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, και την Επιστήμη των Δεδομένων.
Οι “καλύτεροι μηχανικοί”, γράφει ο Harley, “είναι αυτοί που έχουν πάθος για τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την ηθική. Παίζουν μουσική, εμβαθύνουν στον πολιτισμό και έχουν μία βαθιά συναίσθηση αυτών των αξιών τους”.
Οι γίγαντες της τεχνολογίας αναζητούν όλο και πιο έντονα ανθρώπους με υπόβαθρο στις ανθρωπιστικές σπουδές. Οι εργαζόμενοι με τέτοιο υπόβαθρο θεωρούνται ικανότεροι να καταλάβουν τις ανάγκες των πελατών και έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν στον σχεδιασμό καλύτερων προγραμμάτων.
Ο Kalika Bali, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας της Microsoft στο Bengaluru λέει ότι “η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο διεσδυτική και ανθρωποκεντρική κι ως εκ τούτου επαγγελματίες με ειδικότητα στις κοινωνικές επιστήμες γίνονται όλο και πιο αναγκαίοι για να καταλάβουμε τι είναι καλύτερο για το άτομο και τις κοινωνίες. Η επικοινωνία ανθρώπου και υπολογιστή εξαρτάται από σχεδιαστές που συνεργάζονται με ανθρωπολόγους οι οποίοι εμβαθύνουν στην οπτική του χρήστη. Οι γνώσεις που παράγουν ενσωματώνονται στην τεχνολογία”
Ακόμα και ο John Hagel της Deloitte έδωσε έμφαση στη σημασία ένταξης περισσότερων κοινωνιολόγων στις νέες βιομηχανίες. Οι μεγάλοι οργανισμοί χρειάζονται ανθρώπους με γνώσεις κοινωνικών επιστημών για να τις εφαρμόσουν στην ανάλυση των κοινωνικών συστημάτων.
Η κατάργηση της κοινωνιολογίας από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο μία παράλογη απόφαση, είναι μία απόφαση οπισθοδρομική και βαθιά συντηρητική. Οπισθοδρομική και συντηρητική όχι στη βάση της αντίθεσης μεταξύ μιας Δεξιάς ή Αριστερής πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά στην βάση της ίδιας της σύγχρονης λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο η πρόοδος των κοινωνιών και η οικονομική λειτουργία βασίζεται στην ανάπτυξη και χρησιμοποίηση έξυπνων τεχνολογιών.
Είναι μία κακή, αντι-επιστημονική, ανορθολογική απόφαση ακόμη και με καπιταλιστικούς όρους.
23/7/2020
Πηγή
See also
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου