Elizabeth Bruch: κοινωνιολογία του διαδικτύου
Οι διαδικτυακές γνωριμίες αυξάνονται συνεχώς και σύμφωνα με μια μελέτη, έχουμε την τάση να αναζητούμε συντρόφους που είναι “25% πιο ελκυστικοί” από εμάς. Η Elizabeth Bruch, Ph.D. στην Κοινωνιολογία και Στατιστική, ανέλυσε τα δεδομένα 187.000 εγγεγραμμένων χρηστών σε έναν δημοφιλή και δωρεάν ιστότοπο γνωριμιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της είναι να μελετήσει τις διαφορές όσον αφορά την «ελκυστικότητα» κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών γνωριμιών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances αποκαλύπτουν ότι στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν έναν σύντροφο που είναι κατά μέσο όρο 25% «πιο ελκυστικός» ή πιο «όμορφος» από ό, τι είναι εκείνοι. Στην πραγματικότητα, όσο πιο ελκυστικό είναι ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρώτο μήνυμα που τους αποστέλλεται, παρά το κακό ποσοστό απόκρισης. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η Elizabeth Bruch συνδύασε τα δεδομένα των ληφθέντων μηνυμάτων με τη δημοτικότητα εκείνων που στέλνουν τα μηνύματα. Στη συνέχεια ταξινόμησε άτομα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο αλγορίθμων με την Αναζήτηση Google.
Η ελκυστικότητα είναι διαφορετική για άνδρες και γυναίκες.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η «ελκυστικότητα» μιας γυναίκας μειώνεται σταθερά ξεκινώντας από την ηλικία των 18 έως 60 ετών. Αντίθετα, οι άντρες φτάνουν στο αποκορύφωμά τους περίπου 50 ετών. Όταν αναζητούν το σωστό σύντροφο, οι γυναίκες αναζητούν έναν καλά μορφωμένο άνδρα, ενώ οι άνδρες προσελκύονται περισσότερο από τις γυναίκες όταν είναι ακόμα μαθητές και λιγότερο όταν έχουν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.
Οι γυναίκες έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες λαμβάνουν περισσότερες απαντήσεις σε ιστότοπους γνωριμιών. Και για τα δύο φύλα, ωστόσο, η πιθανότητα μιας απόκρισης μειώνεται ανάλογα με το κενό ελκυστικότητας. Όταν ένας άντρας ξεκινά τη συνομιλία με μια γυναίκα πιο ελκυστική από αυτόν, παίρνει μια απάντηση μία από τις πέντε προσπάθειες. Όμως όλοι έχουν την τάση να επικοινωνούν με κάποιον που είναι πιο «ελκυστικός» από ότι είναι εκείνοι, όπως εξηγεί η Elizabeth Bruch. «Διαισθητικά, περίμενα να βρω κάποιο χάσμα ελκυστικότητας, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν περίπου 5 ή 10%, όχι 25%. Αυτό το σχήμα ήταν μια έκπληξη για μένα ».
Αυτό είναι ένα «φυσιολογικό» φαινόμενο σύμφωνα με τον ερευνητή. «Στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλοί, πολλοί άνθρωποι διαθέσιμοι για επικοινωνία και η ψευδαίσθηση ότι όλοι είναι προσβάσιμοι σίγουρα υπάρχει, όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Ωστόσο, πηγαίνοντας για αυτό δίνει μερικές φορές αποτελέσματα. “Η πιθανότητα να λάβετε απάντηση όταν στέλνετε ένα φιλόδοξο μήνυμα μπορεί να είναι μόνο 10%, αλλά τουλάχιστον δεν είναι μηδέν.”
Πηγή
https://www.neoblogs.gr/des-ti-symvainei-osa-afxanontai-oi-gnorimies-apo-diadiktyo/#
See also
https://lsa.umich.edu/soc/people/faculty/ebruch.html
11 4 2019
https://m.facebook.com/Instituteforanalyticalso/posts/2219216095061140
8 8 2018
https://advances.sciencemag.org/content/4/8/eaap9815
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου