Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γενεύης Jean Ziegler:« Το σοκ αυτής της κρίσης με τον covid θα προκαλέσει την επανάσταση».
Το 1964, ο Che Guevara του ζήτησε « να πολεμήσει ενάντια στις ατέλειες του καπιταλισμού». Και αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή αυτός ο Ελβετός βουλευτής, καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γενεύης και συγγραφέας Jean Ziegler. Διορισμένος ειδικός αναφορέας στον ΟΗΕ για το δικαίωμα στον επισιτισμό 2000 με 2008, είναι σήμερα αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα Ηνωμένα Έθνη – λειτουργήματα που τον κατέστησαν μάρτυρα της φτώχειας της εξαθλίωσης και των ανισοτήτων στον κόσμο.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί καταδικάζει τον καπιταλισμό που γι αυτόν είναι κανιβαλιστική τάξη. Πώς θα μπορούσε η κρίση του coronavirus να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό το σύστημα; Θα μπορούσε να ανακατέψει τα χαρτιά και να οδηγήσει σε επανάσταση; Ο Jean Ziegler είναι σίγουρος για αυτό…
Clique : Γράψατε το βιβλίο Le capitalisme expliqué à ma petite fille, ελπίζοντας ότι αυτή θα βλέπει το τέλος του. …Αυτό το σύστημα επίσης εξασθένησε από την καραντίνα;;;
Jean Ziegler : Πρώτα απ΄όλα θα επιθυμούσα να πω κάτι: ζούμε κάτω από τη δικτατορία των ολιγαρχιών του οικονομικού/χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που κυριαρχούν στον κόσμο.Θα σας δώσω έναν αριθμό της Παγκόσμιας Τράπεζας : την τελευταία χρονιά οι 500 μεγαλύτερες ιδιωτικές διηπειρωτικές εταιρίες όλοι οι τομείς συλλήβδην ήλεγχαν το 52,8% επί του συνόλου του παραγόμενου πλούτου στον πλανήτη. Αυτές υπαγορεύουν τους νόμους τους στα κράτη τα πιο ισχυρά που εξαρτώνται από αυτές.
Επομένως ναι αυτή η καπιταλιστική τάξη τέθηκε σε κίνδυνο σοβαρό κι έδειξε το πόσο εύθραστη είναι από την αρχή της σύγχρονης πανδημίας. Σε μια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι εξαρτάται ολοκληρωτικά από περιφερειακές δυνάμεις για ουσίες που είναι ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό. Για π.χ το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη σε μάσκες όπως και έλλειψη φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού γιατί αυτά παρασκευάζονται σε Ινδία και Κίνα. Το κεφάλαιο πάντα πάει εκεί όπου έχει ένα maximum κέρδους δηλ. όπου τα έξοδα παραγωγής είναι χαμηλότερα.Επομένως η αρχή της μεγιστοποίησης του κέρδους αποκαλύπτεται ως μια θανατηφόρα αρχή.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απο-παγκοσμιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν τον τομέα της υγείας.
Ναί. Το κράτος διαπιστώνει ότι η κανονιστική του δύναμη στην υγεία έχει διαβρωθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι η αποπαγκοσμιοποίηση του τομέα της υγείας του τομέα της σίτισης-διατροφικό τομέα και να επαν-αναβαθμίσουμε τους μισθούς αυτών που διασφαλίζουν το bien-être ποιότητα ζωής του πληθυσμού. Για να βγούμε από αυτόν τον καταστροφικό νόμο της μεγιστοποίησης τους κέρδους πρέπει να επαναπατρίσουμε την παραγωγή.. Κι εν τέλει να εγκαταστήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης.
Πρέπει οι σχέσεις με την Αφρική ν΄αλλάξουν ριζοσπαστικά.Αυτές είναι ακόμη σχέσεις νεο-αποικιστικής ..
Jean Ziegler στο Morges (Ελβετία) το 2018.
Σας δίνω ένα παράδειγμα. Η Β΄χώρα η πιο φτωχή στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι ο Νίγηρας. Ο Νίγηρας είναι ο δεύτερος παραγωγός ουρανίου παγκοσμίως. Αυτή η χώρα μαστίζεται από την πείνα κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης των εδαφών. Αλλά ο Νίγηρας δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα για να αρδεύσει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γιατί η πρώτη πηγή του το ουράνιο εξορύσσεται κι εξάγεται από τη γαλλική εταιρία Areva. Το ουράνιο του Νίγηρα το εκμεταλλεύεται η Areva υπό συνθήκες σκέτης πειρατείας σχεδόν πλιάτσικου. Αυτό προφανώς και πρέπει να σταματήσει..( σσ.το π.χ είναι καλό για κάθε χώρα που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της με βάση το ενεργειακό βλ. Ελλάδα Κύπρος .. το ότι έχουν πλούσιο υπέδαφος οι περιοχές της Μεσογείου δεν σημαίνει ότι οι λαοί θα καλοπεράσουν από τη στιγμή που έχουν γίνει αθέατα συμβόλαια με ιδιωτικές ως επί το πλείστον ληστρικές εταιρείες…Ο ελληνικός και ο κυπριακός στρατός να μην μεταβληθούν σε ιδιωτικούς στρατούς της Total ENI ή και Texaco)
προτείνει διαγραφή χρέους
Όταν τελειώσει η πανδημία θα είμαστε ικανοί ν΄αντισταθούμε στ΄αληθινά αφεντικά της Γαλλίας που είναι οι γαλλικές ολιγαρχίες ;( σσ.τ΄αληθινά αφεντικά κατ΄αντιστοιχία της Ελλάδας είναι εγχώριες και ξένες ολιγαρχίες.) Δεν ξέρω…. Το εξωτερικό χρέος των 122 χωρών των λεγόμενων του Τρίτου Κόσμου στις 31.12.19 ήταν 2 100 δις dollars. Απίστευτο απολύτως νούμερο. Για χώρες όπως το Μάλι και η Σενεγάλη, όλα όσα κερδίζονται από τις εξορύξεις πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους..(σσ. το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα αν και όποτε επωφεληθεί από εξόρυξη αερίου ή πετρελαίου)
Το δημόσιο χρέος είναι θανατηφόρο καθώς εμποδίζει αυτά τα κράτη να επενδύσουν στις οικονομίες τους (σσ. το ίδιο και στην Ελλάδα κι έτσι μηδενική ανάπτυξη) και κυρίως στη γεωργία. Αποτέλεσμα ο διαρκής υποσιτισμός του 35,8 % του Αφρικανικού πληθυσμού σύμφωνα με την Οργάνωση των Ην. Εθνών για επισιτισμό και γεωργία. Αν ο Macron μπορούσε ν΄απελευθερωθεί από την κηδεμονία της ολιγαρχία που κυβερνάει τη Γαλλία μέσω της αγοράς θα ζητούσε την ακύρωση αυτού του χρέους των πιο φτωχών χωρών (σσ. το ίδιο και για Ελλάδα το μόνο βιώσιμο μοντέλο να ζητηθεί η ακύρωση του δημόσιου χρέους) αφού είναι η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης..
Το Forbes ανακοίνωσε ότι από την αρχή της καραντίνας ο κόσμος έχασε το 10% των δισεκατομμυριούχων του.Ο Donald Trump έχασε 1 δις dollars (σσ ο δισεκατομμυριούχος πλανητάρχης και οι φτωχοί υπήκοοί του και στην Ελλάδα που τον στηρίζουν και τον αγαπούν σαν βασιλιά .. σκοταδισμός και πολιτικός Μεσαίωνας) ήτοι περίπου το ένα τρίτο της περιουσίας του. Θεωρείτε ότι αυτή ολιγαρχία πραγματικά θ’ αγγιχθεί ή θα βγει αλώβητη;
Θεωρώ ότι όλα εξαρτώνται από την κοινή γνώμη. JΚαι μιλώ για τις μεγάλες εκβιομηχανοποιημένες χώρες της Ευρώπης… Γιατί αν συζητάμε για Ονδούρα ή για Πεκίνο αυτό αλλάζει.Αλλά εντός των μεγάλων βιομηχανικών δημοκρατιών της Δύσης δεν υπάρχει αδυναμία :έχουμε όλα τα συνταγματικά δικαιώματα και τη δική μας πολιτική ελευθερία. Η κοινή γνώμη μπορεί να επιβάλει ένα οικονομικό σύστημα σε κάθε περίπτωση διαφορετικό με πολλά μέσα : μ΄εκλογές, γενική απεργία, διαδήλωση…
Η κοινή γνώμη θεώρησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.Έδωσα πολλε΄ς διαλέξειες για τον καπιταλισμό. Σχεδόν κάθε φορά στο τέλος κάποιος σηκώνει το χέρι και λέει : «Ναι όλα αυτά που λέτε είναι σωστά αλλά εγώ ένας απλός πολίτης δεν μπορώ να κάνω τίποτα ». Μια από τις νίκες τις πιο εκθαμβωτικές των ολιγαρχιών είναι ότι επέβαλαν στην συλλογική συνείδηση: την έκαναν να πιστέψει ότι μόνο οι δυνάμεις της αγοράς κάνουν την ιστορία και ότι δεν είναι πια ο Άνθρωπος που είναι το υποκείμενο της δικής του ιστορίας.
Το μόνο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να υπακούει στο νόμο της αγοράς και να το αναπαράγει στην ατομική του πρακτική. Αυτό είναι αποξένωση-αλλοτρίωση. Εάν μπορούμε να το σπάσουμε εν μέρει με αυτήν την καραντίνα, αυτό θα ήταν απίστευτο.
Jean Ziegler το 2013.
Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.. ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
25% της παγκόσμιας διατροφικής παραγωγής καταστρέφεται καθημερινά. Αυτό τελειώνει μεταξύ άλλων στους σκουπιδοντενεκέδες των πλούσιων χωρών. Βασικά διατροφικά προιόντα, το καλαμπόκι,το σιτάρι, το ρύζι καλύπτουν περί το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης και αποτελούν το αντικείμενο των χρηματιστηριακών κερδοσκοπιών. Αυτό είναι ένα κεντρικό πρόβλημα.
Για π.χ: μέσα στο πρώτο χρηματιστήριο πρώτων αγροτικών υλών του Σικάγο μπορείτε να κερδοσκοπήσετε στα certificats του ρυζιού του σιταριού του καλαμποκιού,… Οι κερδοσκόποι αποκομίζουν αστρονοκικά κέρδη όλα τα χρόνια επί αυτών των προϊόντων. ή μέσα στις bidonvilles του κόσμου -είδα κυρίως αυτή του Περού-οι μητέρες με πολύ λίγα χρήματα οφείλουν αγοράσουν την τροφή για τα παιδιά τους.Όταν οι τιμές παίρνουν φωτιά αυτές δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους. Πολλά παιδιά χάνονται λόγω αυτής της κατάστασης που οφείλεται αποκλειστικά στην ανάφλεξη των χρηματιστηριακών τιμών των ειδών διατροφής,που επηρεάζουν την τοπική τιμή τροφίμων.
Γι να το πω διαφορετικά : η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία έχει θανατηφόρες συνέπειες για τους πληθυσμούς τους πιο ταπεινούς του κόσμου.Είναι αυτή η συστημική αιτία μεταξύ άλλων ,που κάθε 5” ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα..(σσ. και δεν ιδρώνει αυτί κανενός πολιτικού ή θρησκευτικού ηγέτη ανά τον κόσμο και τώρα λυπήθηκαν την ανθρωπότητα για τον κόβιντ ΟΥΑΙ υποκριτές)
Περί το 1 δις από τα 7 του πλανήτη είναι σε διαρκή υποσιτισμό.. Αλλά αυτή επίσης είναι η περίπτωση της Γαλλίας..( σσ. μου μεταφέρονται απίστευτες εικόνες πεινασμένων διακονιάρηδων Γάλλων στα πιο πλούσια καρτιέ του Παρισιού εξού κι οι εξεγέρσεις). Αρχίζουμε ν΄αντιλαμβανόμαστε σήμερα με αυτή την κρίση : είναι οι πιο φτωχοί που αγγίχθηκαν πιο σκληρά.
Αυτές οι κερδοσκοπίες θα μπορούσαν να απαγορευθούν αύριο το πρωί. Η Βουλή του Παλατιού του Bourbon και το Αμερικάνικο Κογκρέσο δύνανται να εισάγουν ένα άρθρο συμπληρωματικό στο νόμο επί των χρηματιστηρίων που θα προβλέπει : « απαγορεύεται η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία επί βασικών προϊόντων διατροφής όπως είναι το ρύζι, το σιτάρι το καλαμπόκι ». Σ΄ένα μήνα εκατομμύρια άνθρωποι θα σώζονταν από την καταστροφή της πείνας. Σήμερα ο νόμος του κεφαλαίου αποφασίζει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει επί γης πατώντας τα κουμπιά. Το Χρηματιστήριο σκοτώνει.
…
Όχι,,εγώ πιστεύω ότι η αγοραστική αξία η εμπορεύσιμη είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. (σσ. η απο-πνευματικοποίηση αξιών η στείρα υλιστική παντοδυναμία ισοδυναμεί με μη πολιτισμό)
Η Ιστορία έχει ένα νόημα. όπως έλεγε ο Jean Jaurès, « ο δρόμος είναι στρωμένος με πτώματα αλλά οδηγεί στη δικαιοσύνη ».Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα δημιουργημένο από ανθρώπους και κυριαρχείται από κάποιους ανθρώπους. Το Oxfam λέει ότι 8 δισεκατομμυριούχοι οι πιο ισχυροί του κόσμου έχουν περιουσία που ισοδυναμεί με αυτήν που αντιστοιχεί στα 2,7 δις των πιο φτωχών..
Αυτή η κανιβαλιστική τάξη του κόσμου δημιούργησε μια ανισότητα απίστευτα αβυσσαλέα που ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν γνώρισε.Αυτό είναι το παράδοξο του καπιταλισμού. Από τη μια υπάρχει η ικανότητα παραγωγής που προκαλεί μια αδιανόητη επιτυχία των επιστημονικών και ηλεκτρονικών επαναστάσεων που είναι μια έκφανση απείρως θετική που έβγαλε την ανθρωπότητα από την αντικειμενική έλλειψη.
Κ ι από την άλλη η κοινωνική τάξη που εγκαθιστά είναι θανατηφόρα.Σήμερα για α΄φορά στην παγκόσμια ιστορία υπάρχουν αγαθά για να διασφαλίσουν το υλικό bien-être όλων των κατοίκων αυτού του πλανήτη. Αλλά η κατανομή δεν οργανώθηκε δίκαια κι ισόρροπα.Αυτό θα ήταν πιθανό σήμερα κι αυτός είναι ο ορίζοντας της ιστορίας μας.
Mόναχο, 2015.
Το choc είναι βαθύτατο. Απειληθήκαμε με θάνατο από έναν άγνωστο εχθρό. Οι δομές που τέθηκαν σ΄εφαρμογή από το κράτος αποκαλύφθηκαν απολύτως αναποτελεσματικές.Γιατί;Γιατί αυτά τα Κράτη στερήθηκαν από την αληθινή τους λειτουργία από την κανονική τους εξουσία……..
αυτό το choc-εκεί θα προκαλέσει την επανάσταση.
Σας δίνω το π.χ της Βαστίλης. Στις 14 Ιουλίου 1789, οι τεχνίτες εργάτες των προαστίων Saint-Martin και Saint-Antoine κοίταξαν μέσα στα γειτονικά σπίτια και είδες ωχρές γυναίκες με πεινασμένα παιδιά που υπέφεραν γιατί οι άντρες τους ήταν πολιτικοί κρατούμενοι του βασιλιά.Και είπαν αυτό το πρωί στις 14 Ιούλη ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί έτσι. Πορεύονται προς τη Βαστίλη κι έπειτα εισβάλουν στη φυλακή.Απελευθερώνουν τους κρατουμένους σφαγιάζουν τον κυβερνήτη κι αυτή είναι η αρχή της Γαλλικής Επανάστασης … Η Ιστορία δημιουργείται πορευόμενη…
Υπάρχει μια πολύ ωραία φράση του Antonio Machado που επικαλεστήκατε στο βιβλίο σας και που με κάνει να σκέπτομαι σε αυτό που λέτε, «Ο Άνθρωπος που πορεύεται δεν αναζητά το δρόμο του. Είναι τα βήματά του που θα το κάνουν».
Ακριβώς. Τι θα συμβεί; Ο ιός θα προκαλέσει την τομή της αλλοτριωμένης συνείδησης κι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λαϊκά κινήματα θα γεννηθούν και θα πολεμήσουν αυτό το κανιβαλιστικό σύστημα του καπιταλισμού…
Δεν μπορούμε να πούμε ποια πορεία θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι, αλλά το γεγονός ότι θα υπάρξει εξέγερση είναι σίγουρο.Η συνέντευξη δόθηκε στο clique.tv το Μάη του 2020…..
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου