Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Πόντιος ιστορικός, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης





Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Νυχτερινός επισκέπτης» ο ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Βιέννης Πολυχρόνης Ενεπεκίδης μιλάει για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναλύει τις αιτίες του αποδημητικού ρεύματος και κάνει διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεταναστών. Αναφέρεται στον Ελληνισμό της Γερμανίας και τονίζει την αναγκαιότητα να προστατεύσουν οι Έλληνες του εξωτερικού τον Ελληνισμό. Αναφέρεται στον τρόπο που βλέπουν οι Αυστριακοί τους Έλληνες, καθώς και στην ιστορία των Ποντίων. Τέλος, προτρέπει τους Έλληνες να ασχοληθούν σοβαρά με τη γενεαλογία των ελαττωμάτων τους-είτε φυσικά είτε επίκτητα-και να αναλογιστούν ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη.


Βλάσης Αγτζίδης: Η κοινότητα των Νεοελλήνων ιστορικών είναι φτωχότερη με το θάνατο του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη



σύντομη βιογραφία

Ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1917 στην Αμισό του Πόντου, σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Παρισιού και Βιέννης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας, αναλαμβάνοντας αργότερα υφηγητής και το 1960 καθηγητής στην έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, όπου από το 1974 έως το 1992 που συνταξιοδοτήθηκε, προΐστατο του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε δημοφιλής ομιλητής με τις δεκάδες των διαλέξεών του στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Με τις επιστημονικές του έρευνες ευρωπαϊκών αρχείων και συλλογών χειρόγραφων, θεωρείται, ότι προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη νεότερη Ελληνική ιστορία και να την απαλλάξει από διαστρεβλώσεις.

Τα πιο γνωστά έργα του ήταν «Η δόξα και ο Διχασμός. Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης, 1908-1918», «Η Βασιλική ανταρσία 1916-1918», «Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου (1908-1918), «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944», «Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944, «Αθηναϊκά, αττικοβοιωτικά, δωδεκανησιακά 1815-1980», «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας».


Πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 2014 στην Αυστρία σε ηλικία 97 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην Ελλάδα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού