Η απόρριψη της κοινωνιολογίας

 


Η απόρριψη της κοινωνιολογίας ως «περιττής διαπαιδαγώγησης κουμμουνίλας»

Η λανθασμένη και επικρατέστερη μέχρι και σήμερα άποψη ότι η κοινωνιολογία αποτελεί ένα μέσο "περιττής διαπαιδαγώγησης κουμμουνίλας στους νέους μας",  παραμένει εδώ και χρόνια.

Χαρακτηρισμοί όπως "η επιστήμη της αριστεράς"  έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από πολλούς ανθρώπους - αυτούς που φυσικά "φοβούνται" την κοινωνιολογία για τον απλούστατο λόγο: Γιατί είναι η επιστήμη που θα "τρίξει" τα δόντια σε κάθε κοινωνικοπολιτική μεταρρύθμιση ή και μετατόπιση αν θέλετε.

Η νέα επιστήμη που καθιέρωσε ο Κοντ ως κορωνίδα "Κοινωνιολογία", προοριζόταν να παράσχει την εργαλειοθήκη για την ορθολογική διαχείριση της κοινωνικής αβύσσου. Σίγουρα ο Μαρξ, ο Βέμπερ, ο Ντιρκειμ και πολλοί άλλοι σήμερα θα ένιωθαν άβολα στις Βρυξέλλες, ή στα γραφεία του ΟΗΕ και στα λοιπά κέντρα του σύγχρονου διεθνισμού.

Η Κοινωνιολογία είναι σαν ένα ζευγάρι γυαλιά. Τα φοράς για να δεις διαφορετικά. Για να βαφτίσεις την εμπειρία, για να κάνεις το οικείο ανοίκειο και να το δεις με έκπληξη σαν να είναι η πρώτη φορά που το αντικρίζεις.
Το μεγαλύτερο πλήγμα σαν επιστήμη, η Κοινωνιολογία το δέχθηκε, όταν ο Άδωνις αποφάσισε να την αφαιρέσει από τις πανελλήνιες.

Λοιπόν ποιος φοβάται τελικά την κοινωνιολογία; Αυτός που δεν δέχεται την αλλαγή, που δεν θέλει να αναθεωρήσει και να δει σφαιρικά τα πράγματα και που στην τελική δεν έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, το πιο σημαντικό ζώο στον πλανήτη. Φοβούνται την κοινωνιολογία όλοι όσοι σιτίζονται από κοινωνικές αγκυλώσεις, όλοι όσοι θέλουν την νέα γενιά στο σκότος, αλλά και οι οπαδοί του "να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να αλλάξουμε τίποτα".

Μιχάλης Αντωνίου, Κοινωνιολογος 

 

 

Πηγή

https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/708833/i-aporripsi-tis-koinoniologias-os-perittis-diapaidagogisis-koummounilas

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού