Ιαβέρης για Παντελίδη

 


Επειδή μας έκανε τρομερή εντύπωση το ρεπορτάζ που βγήκε σε γνωστή ιστοσελίδα, ότι βρέθηκε στο αίμα του Παντελίδη 1,5 mg/l επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του, προσπαθήσαμε καλώντας έναν πολύ γνωστό ιατροδικαστή να μας δώσει τα «φώτα» του, τί ακριβώς σημαίνουν αυτά τα νουμερα σε έναν άνθρωπο που έχει καταναλώσει αυτές τις ποσότητες αλκόολ. Με το που πήραμε τηλέφωνο τον κύριο Λ.Γ ιατροδικαστή πραγματογνώμονα, ο οποίος έχει στο αντικείμενο μάστερ από το πανεπιστήμιο της Ρώμης και είναι Διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και του ανακοινώσαμε τις ποσότητες του 1,5… πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την φράση μας, μας είπε «Εδώ μιλαμε για πολύ μεγαλη ποσότητα!». Στην συνέχεια εξηγήσαμε στον κύριο καθηγητή ότι πρόκειται για την τοξικολογική έκθεση, που αφορά στο τροχαίο του Παντελή Παντελίδη και του ζητήσαμε μία ιατροδικαστική γνωμάτευση με αυτά τα ελλιπή στοιχεία που μας δίνει το ρεπορτάζ και ο άνθρωπος δέχτηκε να απαντήσει για να μην γράφονται υπερβολικά πράγματα και μυθεύματα.
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως όταν δεν έχουμε τα στοιχεία συνολικά, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή συμπεράσματα. Σγκεκριμένα, εγώ δεν ξέρω την δειγματοληψία ούτε σε τί κατάσταση ήταν η σορός όταν πήραν το δείγμα, ούτε πόσο σωστά είχε διατηρηθεί, ούτε πόση ώρα έμεινε ο άνθρωπος εν ζωή! Όλα αυτά επηρεάζουν πάρα πολύ στο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Όμως το 1,5 που μου λέτε είναι μια πραγματικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Ο νόμος λέει πάνω από 0,5, είμαστε σε κατάσταση μέθης. Για να καταλάβετε με 0,25 εως 0,40 ακινητοποιείται το όχημα. Με 0,40 – 0,60 σου αφαιρούν και το δίπλωμα για 3 μήνες. Πάνω από 0,60 ο νόμος επιβάλλει αφαίρεση διπλώματος και άδειας για 6 μήνες και φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών. Άρα στο 1,50 είμαστε σε κατάσταση μέθης. Τώρα εσάς σας ενδιαφέρει από το ρεπορτάζ που θέλετε να κάνετε, πόσο ποτηράκια είναι το 1,50 στο αίμα… Αυτό δεν μπορεί να σας το πει κανένας με βεβαιότητα, εξαρτάται από το ποτό, με τί είναι αναμεμειγμένο, την καθαρότητα του και πολλούς άλλους παράγοντες! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορούμε να πούμε ότι αν, ας πούμε, ο οποιοσδήποτε, δεν θέλω να πω για τον Παντελίδη, βρεθεί στο αίμα του με 1,5 mg/l, αυτό μπορεί να σημαίνει από 6 εως και 9 ποτά καθαρής βότκας ή ουίσκι ή οποιοδήποτε ποτό έχει στο επίπεδο του 40% αλκοόλ. Το 1,50 είναι ένα απολύτως αισθητό όριο, όπου αν κάποιος οδηγεί με την συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του, είναι βέβαιο ότι έχει 100% μειωμένη ισορροπία και σφαλμένο έλεγχο των κινήσεων του. Να έχετε υπόψη σας, ότι από το 0,5 mg/l στο αίμα, τα αντανακλαστικά του οδηγού από εκείνο το σημείο αρχίζουν να επιβραδύνονται και ο οδηγός από αυτό το όριο αρχίζει να υπερεκτιμά τις δυνατότητες του. Όπως σας είπα και παραπάνω από το 0,7 mg/l και παραπάνω έχουμε σύγχυση μνήμης, ζαλάζα, απώλεια προσανατολισμού, μείωση της όρασης, της ακοής, των αντανακλαστικών. Γενικά σε αυτά τα ποσοστά ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης. Φυσικά μιλάμε για ανθρώπους που είναι άντρες, που είναι πάνω από 70 κιλά και πάντα μιλάμε υποθετικά, γιατί πάρα πολλά πράγματα εξαρτώνται από το τί άλλο έχει καταναλωθεί πέρα του ποτού. Αν παίρνει κάποιος φάρμακα, αν είναι διαβητικός, αν είναι κουρασμένος κλπ… Άρα όλα αυτά που σας είπα είναι ένα υποθετικό σενάριο που αφορούν σε έναν άντρα με τα δεδομένα που μεταφέρατε..»
Πάντως να επισημάνουμε στο Youweekly.gr, ότι όλα τα παραπάνω δεδομένα έχουν ως βάση το πρόσφατο ρεπορτάζ που μίλαγε μόνο για την ποσότητα του 1,5mg/l που βρέθηκαν στην σορό του Παντελίδη, από τις τοξικολογικές εξετάσεις και όλα τα παραπάνω είναι υποθετικά γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ακριβή στοιχεία που θα έρθουν στο φως, προφανώς όταν η ιατροδικαστική έκθεση μαζί με τις τοξικολογικές εξετάσεις θα παραδοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
http://www.youweekly.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού