Στην Καβάλα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος



Μονόδρομος ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων. Χθες προσκύνησε το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού στη Νέα Καρβάλη και παρέδωσε αρχειακό υλικό για το κέντρο καππαδοκικών μελετών που λειτουργεί στην περιοχή. "Σας φέρνω από το μαρτυρικό Φανάρι την ευλογία και τη στοργή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας", είπε στην Καβάλα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.


Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τριήμερη επίσκεψη στην Καβάλα πραγματοποιεί από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο η πόλη υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Είναι μονόδρομος ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, τόνισε αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων.
Κατά την άφιξή του ο κ. Βαρθολομαίος έκανε στάση στη Νέα Καρβάλη και προσκύνησε το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, που μετέφεραν οι πρόσφυγες από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας μαζί με ιερά κειμήλια, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Καππαδοκία και, όπως είπε, “εκεί που κάποτε ζούσαν χριστιανοί ζουν σήμερα μουσουλμάνοι, και οι λαοί καλούνται να ζήσουν εν ειρήνη και συνεργασία. Είναι μονόδρομος ο δρόμος της ειρήνης και της αγάπης” τόνισε, παραδίδοντας αρχειακό υλικό για το κέντρο καππαδοκικών μελετών που λειτουργεί στη Ν. Καρβάλη.
Στη συνέχεια μετέβη στη Καβάλα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από στρατιωτικό άγημα και τις αρχές της πόλης. “Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για όλους εμάς το ότι εσείς, η κεφαλή της Ορθοδοξίας, βρίσκεστε σήμερα εδώ, λίγα βήματα μακριά από το σημείο όπου πάτησε ο απόστολος των εθνών Παύλος ακολουθώντας το όραμά του και την ένθεη φλόγα της θρησκευτικής του πίστης”, επισήμανε υποδεχόμενος τον κ. Βαρθολομαίο ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. “Υποδεχόμαστε ένα σημαντικό θρησκευτικό ηγέτη παγκοσμίου κύρους που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό όλων των ορθοδόξων χριστιανών, τον άγιο του περιβάλλοντος, που με τις πρωτοβουλίες του ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη”, πρόσθεσε.
“Σας φέρνω από το μαρτυρικό Φανάρι την ευλογία και τη στοργή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και τον αναστάσιμο χαιρετισμό της Ιεράς ημών Συνόδου, καθώς και εκείνον της περί ημάς ομογενείας, η οποία συνεχίζει τη ζωή και την ιστορία της εις τα άγια χώματα των ευκλεών πατέρων μας, εκεί στη Βασιλεύουσα”, είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι “η Καβάλα με τους Φιλίππους και τη Θάσο και η εύανδρος Μακεδονία εν τω συνόλω της ευρίσκεστε πάντα εις το κέντρο της καρδίας μας και των προσευχών μας. Μας συνδέουν ιεροί δεσμοί, ακατάλυτοι και εάν εις τις στροφές της ιστορίες εξωτερικώς μας εχώρισαν ο εσωτερικός μας σύνδεσμος είναι πάντοτε ισχυρός”.
Τον κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν μεταξύ άλλων, εκ μέρους του αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας και αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Ευσέβιος, ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν ο υφυπουργός υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης και οι βουλευτές Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το πρόγραμμα
Αύριο το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προσκυνήσει στο σημείο, στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), όπου ο απόστολος Παύλος, μετά από όραμα που είδε, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους. Στη συνέχεια, σε ειδική τελετή στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Καβάλας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναγορευτεί επίτιμος καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας και θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “Οι θεμελιώδεις αξίες του οικολογικού πολιτισμού”.
Την Παρασκευή το πρωί θα τελέσει υπαίθρια πανηγυρική θεία λειτουργία στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στο σημείο όπου βαφτίστηκε το 56 μ.Χ. από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη ελληνίδα και ευρωπαία χριστιανή και σήμερα τελούνται βαφτίσεις αλλόθρησκων ενηλίκων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει το νέο υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο που ανέγειρε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα “Οι ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839-1856”.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του διεθνούς διαχριστιανικού συνεδρίου με θέμα “Παύλος - Φίλιπποι, δύο χιλιετίες: Το ευρωπαϊκό όραμα του Απόστολου των Εθνών”.

http://www.makthes.gr/news/reportage/73818/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού