Αλέν Τουρέν: Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο σπουδαίος γάλλος κοινωνιολόγος(+9/6/2023)

 


Πέθανε σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν (Alain Touraine), ο άνθρωπος που έδωσε περιγραφή και όνομα σε αυτό που λέγεται «μεταβιομηχανική κοινωνία». Τον θάνατό του ανακοίνωσε η κόρη του.
Γεννήθηκε το 1925. Ως διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι, δημιούργησε το Κέντρο Μελέτης Κοινωνικών Κινημάτων (Centre d'etude des mouvements sociaux) και εισηγήθηκε, πρώτος, την έννοια της «μεταβιομηχανικής» κοινωνίας.
Σημαντικό έργο του ήταν η μελέτη των εργατικών και κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και στην Πολωνία («Αλληλεγγύη» ή «Solidarnosc», τη δεκαετία του '80). Η εργασία του στην Πολωνία τον οδήγησε στην επεξεργασία της ερευνητικής μεθόδου της «κοινωνιολογικής παρέμβασης», που αναπτύσσει στο βιβλίο του «La voix et le regard» («Η φωνή και το βλέμμα»).
Ήταν μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων της Λουβέν, της Γενεύης, του Μόντρεαλ, του Γιορκ, της Μπολόνια, του Μεξικού, του Περού, κ.ά.
 
 
 
ΠΗΓΗ
 
 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού