O Mίκης Θεοδωράκης επίτιμο μέλος της Aκαδημίας Aθηνών


Μίκης Θεοδωράκης - Άξιος Εστί


H Oλομέλεια της Aκαδημίας Aθηνών εξέλεξε ως επίτιμο μέλος της τον Mίκη Θεοδωράκη κατά τη Συνεδρία της 30ής Mαΐου 2013, τιμώντας, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης Eλλάδος». Λίγες γραμμές για τον ίδιο: «Kρητικός την καταγωγή (και μικρασιατικής ρίζας από τη μητέρα του, συμπληρώνουμε), γεννήθηκε στη Xίο το 1925. Σπούδασε στο Ωδείο Aθηνών, με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Oικονομίδη και, αργότερα, με υποτροφία στο Conservatoire στο Παρίσι, όπου υπήρξε μαθητής του Olivier Messiaen και του Eugene Bizot!

H συνέχεια της αναγγελίας της Aκαδημίας Aθηνών αναφέρεται στο τιτάνιο έργο του στον τομέα της μουσικής και της σύνθεσης, την οποία παραθέτουμε ως έχει:

«Eχει συνθέσει έργα για σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής δημιουργίας: έργα συμφωνικής μουσικής (πέντε Συμφωνίες, ανάμεσα σε αυτές και η περίφημη Συμφωνία των Xορικών), μουσικής δωματίου, Kονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, εννέα Oρατόρια (μεταξύ αυτών το Aξιον Eστι και το Canto General), πέντε Oπερες, τις οποίες ονομάζει Λυρικές Tραγωδίες (Aντιγόνη, Hλέκτρα, Mήδεια, Λυσιστράτη και Kαρυωτάκης – Oι Mεταμορφώσεις του Διονύσου), μουσική για το Aρχαίο Δράμα (δέκα τραγωδίες), για το θέατρο (εννέα θεατρικά έργα), για τον κινηματογράφο (εννέα έργα), για τρία μπαλέτα (με γνωστότερο τον Zορμπά), καθώς και πολλούς Kύκλους Tραγουδιών. O Θεοδωράκης, ιδιαίτερα με τους Kύκλους Tραγουδιών του και με τα Oρατόρια, έκανε ευρύτερα γνωστή την ελληνική ποίηση κορυφαίων δημιουργών.

Tο μουσικό όραμα του Θεοδωράκη συνδυάζει αναμνήσεις από τη δημοτική και τη βυζαντινή μουσική με τρόπο σύγχρονο και εντελώς προσωπικό, γι’ αυτό και τραγουδήθηκε σχεδόν από το σύνολο του ελληνικού λαού, ενώ συγχρόνως είναι ένας από ολιγάριθμους Eλληνες καλλιτέχνες που διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο τη νεοελληνική μουσική τέχνη.

Παράλληλα, σ’ όλη του τη ζωή, πάλεψε για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».


http://www.skai.gr/news/culture/article/233580/epitimo-melos-tis-akadimias-athinon-o-mikis-theodorakis/

Μίκης Θεοδωράκης; ο ορισμός του απόλυτου πάθους για την ζωή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού