Φιμώνουν τους Κινέζους διανοουμένους στο Διαδίκτυο

Να δαμάσουν με κάθε τρόπο το νέο ρεύμα ανεπιθύμητης ροής πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζονται αποφασισμένες οι αρχές της Κίνας, ξεκινώντας με το κλείσιμο λογαριασμών που ανήκουν σε συγγραφείς και διανοουμένους επειδή ακριβώς μπορούν να λειτουργήσουν ως διαμορφωτές κοινής γνώμης.
Η αυστηρή λογοκρισία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Κίνα ανέδειξε την κοινωνική δικτύωση σε μεγάλης σπουδαιότητας φόρουμ για δημόσιες συζητήσεις, αλλά οι αρχές από την πλευρά τους επιχειρούν με αποφασιστικότητα να αποκτήσουν έλεγχο της κατάστασης. Σε οργανωμένες εκστρατείες τους, προειδοποιούν τους πολίτες εναντίον της διασποράς «φημών» και ζητούν από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να εγγράφονται με την πραγματική τους ταυτότητα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» μετέδωσε ότι ο λογαριασμός του γνωστού καθηγητή και διανοούμενου Χε Μπινγκ καταργήθηκε, επειδή ο κάτοχός του «διέσπειρε εσκεμμένα φήμες». Στην ίδια «λογική» και πολλοί άλλοι διανοούμενοι είδαν το λογαριασμό τους να εξαφανίζεται μέσα σε μια νύχτα.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη ιδεολογική εκστρατεία της νέας ηγεσίας. Κι ενώ πολλοί ελπίζουν στη δρομολόγηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δεν έχουν ανάλογα υψηλές προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή.
«Οπως το 1957, το 1966 και το 1989, οι Κινέζοι διανοούμενοι νιώθουν λίγο ώς πολύ τον ίδιο φόβο της μεγάλης καταιγίδας που πλησιάζει. Ο μεγαλύτερος φόβος όμως δεν είναι η φίμωση ή η φυλάκιση, αλλά η αίσθηση αδυναμίας και αβεβαιότητας για το τι έπεται... Είναι σαν να προχωράς σ' ένα ναρκοπέδιο με τα μάτια δεμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Μούρονγκ Σουεκούν, από τις πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες που «σβήστηκαν» από το χάρτη της κοινωνικής δικτύωσης.
(ΠΗΓΗ: WWW.GUARDIAN.CO.UK)    Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τα παιδιά της Χορωδίας»

Ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου

Η κοινωνιολογία του φασισµού